Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navoněná bída České republiky

Tak skvěle se nám prý ještě nežilo. Je to ale skutečnost nebo jen zástěrka skutečného stavu? Za obrázkem úspěchu se nenápadně skrývá stagnace, a dokonce zhoršování kvality našeho života, ale i velmi razantní devastace země.

Občan vidí, že mu roste plat, v obchodech najde lákavé zboží, zaletí si na dovolenou do Egypta, v televizi ho baví tváře se známým hlasem a hvězdy mu tančí. Stav panem et circenses byl nastolen.

Do toho však přicházejí přemety našeho pana premiéra. Napřed máme peněz, že neví, co dřív slíbit, a najednou – peníze prý došly. A tentýž premiér, Andrej Babiš, nám bude zvedat daně. To by jednomu hnulo žlučí. Dobré na tom je, že Babiš tím potvrzuje vše, co je psáno dále.

Za obrázkem úspěchu se nenápadně skrývá stagnace, a dokonce zhoršování kvality našeho života, ale i velmi razantní devastace země. Přehnané? Podívejte se na fakta, a stále si pokládejte otázku: Cui bono? V čí prospěch?

Tranzit milionů kamionů, ničení silnic, poškozované životní prostředí. Budování překladišť a montoven, zabírání orné půdy, platy, které nedohánějí vyspělejší ekonomiky Německa a Rakouska.

Špatně fungující státní správa. Je brzdou ekonomiky, je bezohledná ke svým občanům, podnikatelům a živnostníkům. Bují a roste, aniž by to zlepšovalo její služby, aniž by to občanům přinášelo něco pozitivního.

Rychlý návrat k socialistickému zemědělství. Obří lány, devastace půdy, vysychání krajiny, likvidace chovů, ztráta soběstačnosti ve výrobě potravin. Velkoagrární komplexy rychle vytěžují naši krajinu – co nejtěžší technika, tuny pesticidů, co největší dotace, co nejrychlejší zisk. Po nich potopa.

Desítky miliard darovaných nadnárodním korporacím, často s ročním obrat větším než rozpočet ČR. Podpora podivných cizích firem, které pak vytlačí z trhu malé a střední české firmy, vyčerpají pobídky a odtáhnou jinam.

Zhoršování obslužnosti venkova, likvidace malých podnikatelů a živnostníků na vesnicích. Po šesti letech konjuktury a miliardách utracených za programy re-start a podobné státní nesmysly, máme pořád v ČR oblasti ohrožené chudobou, místa, kde se lidem nežije dobře.

A ne dosti na tom. Zhoršuje se zdravotnictví, není na lepší platy zdravotních sester, lékaři utíkají za lepším do Německa a Rakouska, nelepší se postavení učitelů. Nestaví se dálnice, neopravují se okresky, nejsou peníze na údržbu chodníků a úklid měst. Stát nezaplatí lidem péči o jejich postižené příbuzné, nejsou peníze na asistentky zdravotně postižených, na hospice. Na vědu jde ve srovnání se zeměmi, s nimiž bychom se rádi poměřovali, zoufale málo peněz.

Jak to, že ještě včera jsme měli dost a najednou hlásí Andrej Babiš, že penízky docházejí? Peníze docházejí, protože Andrej Babiš a partička kolem něj nehorázně dojí stát.   

Půl miliardy na odměny státním úředníkům, půl miliardy automobilce BMW, s ročním ziskem 230 miliard Kč(!). V roce 2017 vláda nakoupila informační technologie za 13 miliard Kč. Půl miliardy na nový daňový portál, 40 miliard investičních pobídek pro pouhých 252 firem, 6 miliard na průmyslovou zónu, aby se mohla rozšířit firma, která má 22 miliard roční zisk, 400 milionů holkám z genderových neziskovek, nekonečné lány řepky, předražená elektřina ze solárních elektráren. Miliarda na Centrum robotiky, využívané zahraničními korporacemi.

Nic z toho není ve prospěch lepšího života občanů ČR. Čtyři milióny zaměstnanců a jeden a čtvrt miliónů podnikatelů a živnostníků plní státní kasu a pár tisíc jedinců a několik málo set firem z ní těží.

Mohlo by se zdát, že tento text psal nějaký levičák, brojící proti velkokapitálu.  Opak je pravdou. Jsem ryzí pravicový konzervativec a je mi jedno, jestli je firma velká nebo malá. Chápu, že velký zvládne víc než malý a silní vyhrávají nad slabými. Je to boj, je to soutěž. Pokud je však podnikání soutěž, pak musíme mít, velcí nebo malí, rovné podmínky. A ty v ČR nemáme. Podnikatelské prostředí je pokřivené ve prospěch velkých korporací, které podnikají se státem, jako by to byl jejich důl na zlato.

Mohli bychom být soběstační a naše daně by snadno zaplatily vše, co občané potřebují. Mohli bychom být středoevropským Švýcarskem, mohli bychom se mít, jako v Rakousku. Jen bychom nesměli mít ve vládě nenažrané spekulanty, jen bychom nesměli být dojnou krávou pro pár nadnárodních firem.

Dobře nalajnovat hřiště a pískat rovinu, to je úkolem státu. Nic víc, nic méně.

článek byl napsán pro Reflex

Autor: Radomil Bábek | čtvrtek 21.2.2019 10:40 | karma článku: 40,46 | přečteno: 2906x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,82 | Přečteno: 564x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)