Sociopat u moci? Zle, matičko, zle …

16. 11. 2018 17:45:00
Pokud se sociopat, člověk bez svědomí a studu, dostane do vrcholových pater společnosti, je zle. To je situace extrémně nebezpečná a společnosti může jít o přežití. Hrůza pomyslet, že by se takový člověk stal třeba premiérem.

Nejprve je nutno říci, že sociopat není člověk nemocný. Sociopatie není nemoc, neléčí se to medikamenty ani není třeba sociopata zavírat do polstrovaných místností.
Na druhou stranu může být sociopat velmi nebezpečný, a je proto dobré jej rozpoznat a izolovat od slušné společnosti, především od jakékoli formy moci. Tu totiž téměř s jistotou zneužije.

Je možné sociopata poznat? Jak se takový sociopat chová?

Především dokáže být velmi okouzlující. Zvláště v počátcích setkání, na začátku situace, se umí chovat velmi mile. Třeba když začíná nějaký rozhovor v televizi, tak je sociopat usměvavý, až laskavý. Počátečním okouzlujícím chováním dokáže mnoho lidí oklamat.

Aby byl sociopat úspěšný, nesmí mu chybět povrchní osobní kouzlo. Bez toho by se neprosadil. Dále už můžeme jen shrnout, že typickými rysy a projevy sociopata jsou lež, absence svědomí, extrémní egocentrismus, chorobná touha po moci a potřeba nadřazenosti, neschopnost spolupráce, lhostejnost k citům, pocitům a osudům jiných lidí a téměř absolutní účelovost jeho jednání. Slušnost považuje sociopat za slabost.

K lidem se chová výhradně účelově. Kdo s ním souhlasí, může mu sloužit (sociopat nemá spolupracovníky, jen slouhy), kdo s ním nesouhlasí, je nepřítel. Běžným projevem jeho ega je nadřazené chování.

Účelovost jednání sociopata je extrémní. Ve chvílích, kdy něčeho potřebuje dosáhnout, dokáže být milý, přátelský a velmi přesvědčivý. Jakmile toho dosáhne, nastoupí absolutní lhostejnost k potřebám druhé strany. Pokud jej chce někdo žádat o nápravu, připomene mu jeho odpovědnost nebo dokonce vytkne chyby, stává se sociopat v lepším případě hluchým a slepým, v tom horším a častějším se v něm probudí běs. Co si to dovolují?

Typickým projevem je u sociopata také nedostatek až absence studu. Je-li např. přistižen při lži, neváhá vinit jiné, je agresivní a arogantní. Lež je pro něj běžným nástrojem k dosahování vlastních cílů. Lže nebo mlží o vlastní minulosti, bagatelizuje vlastní chyby a prohřešky, na které se již přišlo, zatajuje vše, co se mu nehodí. Vytáčí se, překrucuje, zneužívá situace, a to vše s drzou samozřejmostí. Vytváří dojem, že jeho jednání je přece správné a korektní.

Své nepřátele (to jsou všichni, kdo s ním nesouhlasí nebo po něm něco vyžadují, např. odpovědnost) se snaží ponížit, porazit, rozdrtit. Pomlouvá je, špiní a neuzná na nich nic dobrého. Proč? Protože nejsou s ním, protože ohrožují jeho postavení, protože neuznávají jeho nadřazenost.

Sociopata na něco upozorňovat, chtít po něm, aby se zodpovídal, aby dokonce přiznal chyby? Jako když píchnete do vosího hnízda. V těchto situacích je dobré dívat se především na sociopatovu řeč těla. Ta jej vždy prozradí. Podle osobnostního typu jsou dva hlavní způsoby chování sociopata v těchto situacích. První je ledově klidný, chová se urážlivě, jeho projev je výsměšný a sarkastický. Druhý typ řve, nadává a uráží hrubými slovy, je vulgární a těžko se kontroluje. Pokud je k dispozici záznam vytočeného sociopata, pak nejlepším studijním materiálem je sledování jeho projevu bez zvuku. Zážitek.

Inteligence sociopatů je samozřejmě velmi různá, ale vždy jsou vybaveni vysokou mírou sociální inteligence. V rozhovorech sociopat dokáže často pronášet téměř nesmyslné věty. Neodpovídá na otázky, uhýbá, útočí a rád přeskakuje k zcela jiným tématům. Jeho projev může být nesourodý, bezobsažný, ale vždy je přesvědčivý. Teprve doslovný přepis záznamu sociopatova spontánního projevu prokáže, jaké přemety a přeskoky v řeči dělá, jak ubohý je jeho verbální projev.

Kulturu člověka poznáte podle toho, jak mluví, když jej nikdo neslyší. Sociopat vykazuje hraniční extrémy chování v situacích, kdy je pod kontrolou okolí, a když pod kontrolou okolí není. Dokáže být příjemný a chovat se konstruktivně před kamerami televizí, aby krátce poté mluvil s despektem a pohrdáním o lidech, kteří pro něj pracují nebo, s kterými je v jednom týmu. Bez sebemenší známky studu, když si myslí, že jej nikdo neslyší, uráží v hovorech se svými nohsledy lidi, s kterými se před malou chvílí poplácával po ramenou.

Sociopata bychom mohli popisovat hodiny a stále bychom s ohromením objevovali další projevy jeho poškozené osobnosti. Na závěr je dobré se zamyslet, zda je sociopatie společensky nebezpečná či nikoli. Odpověď není zcela jednoznačná.

Problém nenastává, když má člověk některé sociopatické rysy. To je naopak celkem běžné, zvláště u lidí ve vysokých řídících pozicích. Možná je trocha té sociopatie k vládnutí či řízení organizací, nebo i k zvládání některých krizových situací potřebná. Taková částečná míra sociopatie není společensky nebezpečná.

Problém nastane, pokud jedinec naplňuje většinu znaků sociopata a dostane se mu do rukou velká moc. Dá se pak hovořit o osobnosti hraniční, o sociopatovi, který vše a všechny kolem sebe využívá k svému prospěchu. Takoví bývají mafiánští bossové, násilníci, ale i podvodníci, kteří klidně oberou staříka a ještě ho zmlátí. Pokud se takový sociopat bez svědomí a studu dostane do vrcholových pater společnosti, je zle. To je situace extrémně nebezpečná a lidem či společnosti může jít o přežití.

Kdyby došlo na nejhorší, a takový člověk se stal třeba prezidentem, mocným ministrem nebo premiérem, může být ohrožena demokracie i naše svoboda na dlouhá léta do budoucna.

Zdroje (výběr): Psychology Today: How to Spot a Sociopath; Koukolík Fr.: Mocenská posedlost, Karolinum,
Praha 2011; vlastní pozorování i sebereflexe.

Doporučené studijní materiály:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2110265-komu-prospeje-todle-kampan-komu-interview-ct24-s-andrejem-babisem

https://www.youtube.com/watch?v=-zU2rYZJvPA

https://www.youtube.com/watch?v=HVzU6qOn0nA

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/the-student-times-ziskaly-novinarskou-cenu-za-rozhovor-s-babisem-1331998

Autor: Radomil Bábek | pátek 16.11.2018 17:45 | karma článku: 35.00 | přečteno: 2466x

Další články blogera

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 37.18 | Přečteno: 923 | Diskuse

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma článku: 25.71 | Přečteno: 488 | Diskuse

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma článku: 27.59 | Přečteno: 551 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 202 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 607 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...