Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejhorší vítězí!

Když ministerstvo financí vymyslí opatření, které se stane Absurditou roku, je to vítězství nebo prohra?

Každým rokem probíhá soutěž Absurdita roku. Jsou nominovány zákony nebo vyhlášky, které podnikatelům komplikují život. Vždy je z čeho vybírat, ale letos to byla jasná volba. Kontrolní hlášení DPH trčí z ostatní, nijak zvlášť povedené legislativní tvorby vlády, jako ošklivý bolák. Kontrolní hlášení je zatím asi vrcholem velkopanského přístupu státu k podnikatelům. Jen elektronická evidence tržeb mu možná bude příští rok šlapat na paty.

Kontrolní hlášení DPH se v anketě Absurdita roku umístilo na prvním místě. To je sice vítězstvím pro KH, ale domnívám se, že je to prohra pro ministra Babiše, vládu a úředníky Finanční správy. Vytvořili zákonný nástroj, který drtivá většina podnikatelů odmítá, kritizuje a z hloubi duše nesnáší. Tyto pocity se pak snadno přenesou na osoby, které nám kontrolní hlášení vnutily.

Kontrolní hlášení je absurdní z mnoha důvodů – pro absurdní argumentaci při jeho zavádění, přes absurdní tvrdost lhůt a sankcí až po projev absurdního vztahu politiků a úředníků k podnikatelům. Ale popořadě.

KH je prý důležitým nástrojem pro boj s karuselovými podvody, říkali například pánové Babiš (MF ČR) a Havlíček (AMSP). No, to asi ne. Výsledkem karuselových podvodů jsou stamilionové nedoplatky na DPH a v ČR je jen asi 11 tisíc firem, které mají roční obrat nad 100 milionů. Zbývajících asi 490 000 firem (plátců DPH je celkem asi 500 tisíc) má obraty nižší, až velmi nízké, a lze je těžko podezřívat z karuselů. Navíc se karuselových podvodů dopouští jen desítky až stovky podvodných firem. Zpráva NKÚ z června 2014 o tom říká: „V roce 2013 bylo odhaleno 77 firem, každá s nedoplatkem na DPH vyšším než 100 milionů korun, celkem těchto 77 firem dlužilo státu kolem 30ti miliard.“ Není tedy potřeba šikanovat každého živnostníka či malého podnikatele.

K tomu, jak absurdně tvrdé jsou sankce kvůli kontrolním hlášením, se dostaneme přes malou odbočku: V pátek 29.4. čekalo řidiče mezi Prahou a Brnem nečekané zpoždění, které dosahovalo v některých chvílích až hodiny. Konsorcium firem OHL ŽS, Alpine Bau a Eurovia nedokončilo uzavírku včas. „Důvodem zdržení bylo opravování nekvalitně odvedené práce,“ uvedlo ministerstvo dopravy. „Okamžitě byla udělena pokuta v řádu desetitisíců korun.“ řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold (zdroj: iDnes, 29.4.2016).

Promiňte, milí čtenáři, možná to vypadá, že to sem nepatří. Ale všimněte si, jak „tvrdě“ postupovalo ministerstvo dopravy vůči stavebním gigantům, kteří nedodrželi smlouvu a zdrželi na dálnici tisíce občanů. Okamžitě dostali desetitisícovou pokutu. Všimli si toho vůbec?

Srovnejme nyní něžné zacházení se stavebními obry, s tvrdostí skutečnou. Opozdí se podnikatel s KH o jediný den? Bez pardonu pokuta 1000Kč. Podá podnikatel KH až na výzvu FÚ, ale do pěti dnů? Pokuta 10000Kč. Nestihne to do pěti dnů? 30000Kč. Nestihne podat KH v náhradní lhůtě, opět pěti dnů? 50000Kč. A třešničkou je, že když si budou myslet úředníci, že podnikatel dostatečně nespolupracuje nebo jim ztěžuje práci, mohou mu udělit pokutu až 500000Kč. Tak co? Kdo se má líp, malí podnikatelé a živnostníci nebo velké stavební firmy? Na koho je stát hodný a na koho tvrdý?

Vrcholem absurdnosti kontrolních hlášení ovšem je, že odkrývají vztah vládnoucích politiků a vysokých státních úředníků k malým podnikatelům a živnostníkům. Těch sedm paragrafů v zákoně o DPH ukázalo, že ministerstvo financí a Finanční správa nepovažují podnikatele za své klienty, o které by se měli starat, a kterým by měli poskytovat servis. Ani nepovažují podnikatele za rovnocenné partnery. Stát se staví vůči podnikatelům do role vrchnosti či drába. Přikazuje, vymáhá a trestá. Vrší další a další povinnosti. Chce stále více a stále méně dává. Tak s námi jedná stát, který si platíme. Je to ještě náš stát, nebo už je to stát vlády, politiků, ministrů a jejich náměstků?

 

Autor: Radomil Bábek | čtvrtek 19.5.2016 9:00 | karma článku: 26,32 | přečteno: 613x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,82 | Přečteno: 564x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)