Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zloděj křičí, chyťte zloděje

Část veřejnosti vidí v každém podnikajícím občanovi podvodníka a zloděje, jistě je i mnoho těch, kteří považují podnikatele za pracovité a zodpovědné lidi. Co je správně?

Co si myslí veřejnost o podnikatelích a živnostnících se asi nedá jednoznačně pojmenovat. Neznám na toto téma věrohodný průzkum a možná ani žádný většinový názor neexistuje. Je celkem normální, že se v médiích a na sociálních sítích mnohem častěji rozepíše člověk rozzlobený než spokojený. Také proto asi je ve veřejném prostoru méně chvály a více kritiky podnikatelů.

Občané, kteří jsou kritičtí k podnikatelům, se podle mého dají rozdělit do tří skupin, a to podle příčin, které vyvolávají jejich postoje (přičemž je to velmi zjednodušené, protože jistě často jde o mix důvodů):

První skupinu tvoří lidé, kteří udělali nějakou zásadní špatnou zkušenost a jejich hodnocení podnikatelů to ovlivnilo. Jejich postoj je oprávněný, byť často iracionální, protože jde o zobecňování. Házet všechny do jednoho pytle je nerozumné, ale lidsky pochopitelné. Sklony k tomu máme mnozí, a když mne párkrát někdo ošidí nebo doběhne, budu podvědomě všechny podobné považovat za šizuňky. Je to smutné a nepříjemné, ale nedá se s tím nic dělat.

Druhou skupinou těch, kteří podnikatelům nemohou přijít na jméno, jsou lidé, které k jejich negativnímu postoji a kritice podnikatelů vedou ty nejhorší lidské vlastnosti – závist a zášť, případně komplex méněcennosti. Zloba takových lidí bývá zvlášť ošklivá a jejich projevy často až nenávistné. Takových lidí mi může být líto, protože jsou vlastně nešťastní, ale nemám pro ně pochopení. Jde často o lidi, kteří sami nic nedokázali, kteří nemají dostatek vůle, pracovitosti či invence pro to, aby mohli být úspěšní v čemkoli, třeba i v podnikání. Jsou to lidé, na kterých pak stavěly všechny totalitní režimy, protože rozdmýchat jejich nenávist je tak snadné.

Poslední skupinou jsou občané, kteří nejsou ani zlí, ani nenávistní, jen nejsou dobře informovaní a snadno přejímají, co je jim předkládáno. Domnívám se, že takových je většina. Nelze jim mít za zlé, že přejímají názory, které vyslovují lidé, kteří formálně patří k elitě společnosti. Špatní jsou ti, kdo jim předkládají účelově zkreslené informace, kdo se občany snaží manipulovat.

Všechny totalitní režimy prokázaly, jakou sílu má propaganda, především ta nenápadná, která se tváří jako věrohodné informace. Veřejnost je dlouhodobě masírována negativními informacemi o podnikání. Malí podnikatelé a živnostníci jsou uráženi, očerňováni a pomlouváni. Už jsme slyšeli a četli, že malí podnikatelé a živnostníci jsou paraziti, že jich není třeba, že podvádí, okrádají stát, neplatí daně, žijí si na úkor zaměstnanců, neplatí dostatečné zdravotní pojištění, …

Z té špíny a lží se soudnému člověku udělá nevolno. Tohle když občané slyší a čtou, zákonitě to výrazně ovlivní jejich pohled na podnikání. Když to bylo v novinách (televizi, rádiu, …), tak na tom přece musí být něco pravdy, že. To je propagandistické pravidlo, které prý prosazoval nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels: Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Při dostatečném počtu opakování a dostatečně dlouhé době opakování se u občanů vytváří jakýsi podmíněný reflex, kdy jakmile zazní slovo podnikatel nebo živnostník, podvědomě se jím vybaví zloději nebo podvodník. Tohle dokázala současná česká vláda a politická reprezentace.

A jak je to doopravdy? Ano, někteří podnikatelé kradou a podvádějí – v přibližně stejné míře a procentech z nich, jako je tomu v celé společnosti. Kradou a podvádějí někteří zaměstnanci, někteří policisté, někteří státní úředníci, někteří soudci, někteří politici, někteří lékaři, ...

Říkám tedy, ačkoli to bude velmi nepopulární: Dámy a pánové, občané, začněte vždy u sebe. Jak se chováte vy sami v zaměstnání, v obchodech, ve veřejné dopravě? Než odsoudíte někoho, kdo se postavil na vlastní nohy, uvažujte, jestli opravdu víte, jak pracuje, co dělá a jak plní své povinnosti. Opravdu víte, že ten či onen podvádí (neplatí daně, krátí tržby, …)? Máte věrohodné a ověřené informace nebo je to „jedna paní povídala“? A především – nevěřte politikům a ministrům, když něco vyslovují bez důkazů. Buďte ostražití a ptejte se sami sebe: Proč to říká? Co tím sleduje? Opravdu je to takový poctivec, za jakého se vydává?
Pamatujte na české rčení „zloděj křičí, chyťte zloděje“.

 

 

 

Autor: Radomil Bábek | pondělí 25.4.2016 9:00 | karma článku: 31,97 | přečteno: 2774x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,72 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)