Radomil Bábek

Moc politiků a úředníků nenápadně roste

11. 02. 2015 9:30:00
Když někdo má moc, chce jí mít více. A když má někdo moci hodně, chce, aby ti kolem něj měli co nejméně práv, protože práva lidí jeho moc omezují. A přesně v tomto duchu se dnes chová, pod vedením A. Babiše, Ministerstvo financí ČR.

-----------------------------------

Právě nyní se chystá pro všechny občany ČR jedna zásadní změna. Jedno naše právo se má změnit v povinnost.

Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o evidenci tržeb, který se na první pohled týká jen firem a živnostníků. Nenápadně a skrytě umístilo ministerstvo financí do návrhu zákona paragraf, který říká, že zákazník je povinen odebrat při platbě účtenku (Hlava III, Povinnosti a práva zákazníka, §17Povinnost převzít účtenku: Ten, od koho plyne evidovaná tržba, je povinen převzít účtenku.). Tedy, naše právo požadovat účtenku se má změnit v povinnost. A to danou zákonem.

A jaké ponesou občané následky, když účtenku neodeberou? To zatím není jasné, protože sankce za neodebrání účtenky v zákoně zatím nejsou. Zatím. Jakmile je však v zákoně stanovena povinnost, bude jistě brzy určena i sankce za její porušení. Platí totiž právní zásada, že pravidlo je nevymahatelné, pokud není porušení pravidla sankcionováno. Řečeno česky: Jak chcete většinu lidí donutit dodržovat pravidlo, když jim nehrozí trest? Jak by to dopadlo, kdyby se vyhlásilo, že překročení rychlosti je zakázáno, ale nehrozí za ně pokuta, body, odebrání řidičáku, prostě nic?

Takže si můžeme být jisti, že pokud začne platit povinnost občanů odebírat při nákupu účtenky, během krátké doby začnou být kontrolováni a pokutováni.

Je to další právo, o které přijdeme, a z kterého se stane povinnost. Zase se tím zvýší moc státu nad občanem, zase bude další příležitost ke kontrolování a trestání. Stát, totiž někteří politici a vysocí úředníci, nechtějí, aby občan o sobě rozhodoval sám. Nechtějí občany samostatné, sebevědomé a odpovědné. Chtějí další a další pravidla, kterými postupně a nenápadně omezí naše občanské svobody, protože čím méně my máme svobody, tím oni mají více moci.

Neměli bychom si stále připomínat, že stát patří občanům, a ne občané státu?

Autor: Radomil Bábek | karma: 27.62 | přečteno: 1058 ×
Poslední články autora