Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zbytečný výlev. Vykání ve spojení s křestním jménem je osobnější, ale nevidím na něm nic a priori neslušného. Jistě bych ho nepoužil v každé situaci (to nakonec platí o jakékoli formě projevu, že se nehodí na všechno), ale v tomhle případě myslím nešlo o ten typ komunikace, ve které by to nějak zvlášť vadilo. Radomil je holt předčasně zestárlý zaprděnec, i když (pochopitelně) tvrdí, že ne.

3 3
možnosti
Foto

Nechcete přednášet etiketu?

1 0
možnosti

Milý Radomile, máte naprostou pravdu:-)

0 0
možnosti

Přesně takové starosti bych chtěl mít...

4 0
možnosti

Buďte rád, že nemáte ani takové. Kdybyste nějaké měl, neměl byste potřebu si o ně říkat v diskuzích.

0 0
možnosti

Je fakt, že když jsem měla v minulé práci nově co do činění s markeťáky, docela mě překvapilo, když mě nejenom oslovovali křestním jménem, ale zároveň se podepsali taky křestním, aniž bychom se kdy viděli a znali. Vrcholem byla slečna/paní, nevím, která se podepsala Maruška. :-)

3 0
možnosti

Když je to ve formě "pane + křestní jméno + vykání", tak mi to nevadí. Přijde mi to naopak takové docela milé.

Vadí mi nevyžádané tykání. V IT bohužel nejspíše velmi rozšířené. Aby mi nějaký starý paprika na pohovoru bez dovolení tykal, mi tedy nepřijde příliš vhodné.

2 0
možnosti

Bohu Taťkovi se tyká, protože je to Taťka, Synátorovi samozřejmě taky, jen Strašidlo je sporné.

1 0
možnosti

Pred lety jsem byl na pracovnim pohovoru, kde proti me sedela o 20 let mladsi holka se stejne starym kolegou (jako ona). Rozhovor zacala slovy: Ahoj, my si tady vsichni tykame, budeme si tykat. Ano?

Nejsem zadna citlivka ale tohle bylo na me moc.:-/

8 0
možnosti

Jo, mohli by to psát rovnou do pracovních inzerátů.

Páč inzerát ve stylu "Umíš Javu? Přiď mezi nás!" na mě působí stylem: hledáme nějakého mladého honibrka, co taky bude fachčit za dvacítku hrubého od rána do večera.

6 0
možnosti

Bývali jsme křtění jménem ,aby nás okolí poznalo. Dříve bylo za jménem třeba : Radomil z Polžic a Bezdružic. Rozlišovací bylo a podle mne je dosud jméno a příjmení se již neurčuje podle sídla, ale podle rodičů. Je to něco "při jménu". Tedy oslovení jménem a vykání je ve styku cizích osob velmi přijatelné. To, že vám nevyhovuje není důvodem k naříkání nad obecným úpadkem. Vyřiďte si to sám za sebe.

5 5
možnosti

P15e31t73r 51S14o36k33o10l

20. 2. 2022 6:55

Je to nemorální, nevychované a bez respektu. Kromě toho to porušuje společenskou etiketu, kdy jeden nabízí druhému vykání. Je to jako byste se projevoval v divadle jako buran, nebo v diskuzi ve společnosti zaměňoval podobné, ale významově odlišné výrazy a projevoval tím zásadní nedostatek vzdělání a rozhledu. Pokud se v tom řídíte sám za sebe, tak ano, sám ze sebe děláte maximálně nevzdělaného hlupáka, čili úpadek.

4 1
možnosti

Ve čtvrtek jsem mrknul na pořad s Jílkovou a musím konstatovat, že z toho osazenstva byl za největšího ... právě Radomil!

4 0
možnosti

Naprostý souhlas. Názory Radomila by se daly vyložit slovy "nebezpečné a zavádějící".

0 0
možnosti

U nás to není tradice, donedávna tu dokonce bylo běžné i onikání. Třeba ve Skandinávii se běžně tyká a oslovuje křestním jménem třeba i královská rodina. Mně by to v mluveném styku nijak nevadilo, v psaném na to kašlu, protože si myslím, že většinu těch „super nabídek“ posílají roboti, kteří často nemají povědomí ani o 5. pádu. Nepoužívání 5. pádu mi ale hodně vadí u osobní korespondence, o jeho nepoužití v mluveném projevu nemluvě. Tam se mi vyloženě otvírá kudla v kapse.

6 0
možnosti

Přesně pane Komendo. Jak někdo napíše "pane Nevrla" namísto "pane Nevrlo" stávám se nevrlým... ;-D

9 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS