Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Jinak registr uchazečů o práci tady už defakto je.

A je to registr nezaměstnaných na ÚP. Na co dělat nějaký paralelní registr? Na kterém by si spousta lidí udělala politickou kariéru a do kterého by se dozajista vrazila nějaká další miliarda Kč, která by se musela "ušetřit" jinde.

Stačí očistit ÚP od všelijakých šetřicích nesmyslů, kterými zatížili tento úřad příslušní ministři neboli političtí šíbři, co se tam vystřídali za posledních cca 15 let, trošku do toho nainvestovat, rozšířit a máme tady funkční registr uchazečů o práci.

Ale pochybuji, že by o něco takového měly firmy zájem. Podle mně by se totiž okamžitě ukázalo, že na pozice, které firmy údajně nemohou obsadit, bydlí ve vzdálenosti vhodné pro dojíždění hafo lidí s vhodnou praxí či vzděláním, kteří by mohli okamžitě nastoupit.

.

Neboli spousta personalistů by se stalo zbytečných a spousta manažerů firem by nemohla tak snadno  žvanit o nedostatku odborníků a zpracovávat tak stát a jeho školský systém.

0 1
možnosti
ZK

Z92d28e51n26a 91K10o84č44í

12. 8. 2013 19:38

Pan Bábek je evidentně mimo. Tak to vypadá, když je firma závislá na státních zakázkách a dělá poradenství, které je v podstatě k ničemu. Databáze zájemců o práci jsou k ničemu - o čemž ví každý úřad práce i personální agentura. Problém je v tom, že databáze nejsou spravované a aktualizované a ve své podstatě jsou i nespravovatelné. 

Co se týká jeho stížnosti, nevím jak byl koncipován jeho inzerát a co v něm bylo nabízeno - takže nám neposkytl základní údaj, na který měli uchazeči reagovat. Jelikož jsem účasttna výběrových řízení na pracovní pozice, vím že je naprosto normální statistika 20 uchazečů : 1 pracovní pozice.  V některých oblastech je tato situace i výrazně horší. Lidé ze zoufalství píšou na všechno a pak si teprve vybírají. Že 20 % nepříjde, nebo 40 % nesplňuje některé kritérium je naprosto normální - tak to prostě chodí. Oni jsou často přijati ti, kteří občas něco možná trochu neplní, ale zaměstnavateli se zamlouvají ......

Myslím, že nejvíc by prospělo, kdyby všechna volná pracovní místa ( pokud už na ně nejsou předem přijatí uchazeči - po známosti ) byla povinně oznamována na UP a UP všechny tyto pozice okamžitě oznamovaly s datem zveřejnění......  Povinnost by samozřejmě musela platit především pro všechny centrální orgány - ministerstva, úřad vlády, státní instituce, organizace s účastí státu, příspěvkové, rozpočtové , krajské, městské, obecní .......a doporučen i pro privátní organizace.

Výběr zaměstnance by byl samozřejmě na vůli zaměstnavatele, zda bude chtít sám vybírat, nebo výběrem pověří nějakou personální agenturu........ Pokud by inzerující nestáhl inzerát, byl by automaticky stažen po 14 dnech. Inzerent by měl právo inzerát kdykoliv opakovat tak dlouho, dokud uchazeče nenajde. Uchazeči o zaměstnání by tak mohli velmi snadno hledat v centrální databázi volných míst a ne jak nyní u 20 ti personálních agentur a serverů, které často uvádí i pozice neaktuální  ....

0 0
možnosti
DS

No, můžu taky přihodit, ale spíš na druhou stranu.

Na několika pohovorech jsem přišel přesně na čas a stejně jsem musel čekat. Občas i víc jak půl hodiny. Při jednom pohovoru se mě zeptali, s kolika jinými firmami mám rozjednanou komunikaci. K čemu to potřebují? Často úplně zbytečné požadavky - trestní rejstřík, zdravotní průkaz, zdravotní prohlídka hrazená ze svého. Občas se stane, že práci nedostanete, protože máte příliš dobré vzdělání (to už je absurdní), nebo kvůli tomu, že si zaměstnavatel dal na úřad práce inzerát naoko.

Vzhledem k tomu, že si zaměstnavatel zaměstnance prověřuje (protože v CV se uvádějí předchozí zaměstnání), považuji právě výpis z trestního rejstříku za zbytečný. Ale platit si jej musím sám, že?

Když k tomu přičtu náklady na cestování za pohovorem (občas bez výsledku) tak se hledání práce kvůli firemní kultuře silně prodražuje. Hraďte si to z podpory v nezaměstnanosti.

Jeden ze zaměstnavatelů mi potom dal vědět 30. prosince, že mám nastoupit prvního ledna, ačkoliv jsem je žádal, aby mi dali vědět alespoň 14 dní předem, abych si stihnul vyřídit bydlení (bydlím 300 kiláků daleko, takže na mojí flexibilitě to skutečně nestálo. Kdo je ochoten přestěhovat se takhle kvůli práci?). Spíš tedy předpokládám, že jim postupně odmítali uchazeči v pořadí a na mě se dostalo prakticky po svátcích v šibeničním termínu. Nějaká motivace kvůli nedodržení dohody ze strany zaměstnavatele, kterou bych použil třeba na dočasné bydlení v místním penzionu? Ale prosímvás, to bychom nesměli bydlet v ČR!

Takže ano, ať se klidně zavede rejstřík zaměstnanců, respektive uchazečů, ale ať se taky zavede rejstřík zaměstnavatelů, kde bude veřejně vidět, jak se který chová při pohovorech a nabídce. Že to bude pro některé firmy likvidační? Výborně. Alespoň se vytříbí trh a změní se firemní kultura. Možná si začnou firmy konečně vážit zaměstnanců a ti přestanou být pouhou položkou v nákladech.

6 0
možnosti
RP

Autor je typický papaláš, který nemá ani zbla ponětí o skutečné situaci nezaměstnaných.

Do inzerátu si nacpe desítku podmínek a diví se, že se uchazeč o práci hlásí i tehdy, když nějakou z těch podmínek nesplňuje.

Jenže co má dělat uchazeč o práci, když firmy zvlčily tak, že do zájemců o práci odmítají investovat na jejich zapracování?  Vesměs shánějí hotové "žoldáky" , kteří už všechno umí a hned od druhého třetího dne mohou na tom místě naplno hákovat. Že by firma přijala někoho nezkušeného, ale schopného, inteligentního, flexibilního , ze kterého by si během měsíců až roků toho kvalitního zkušeného zaměstnance vychovala, jak to firmy dělaly běžně ještě před 5 - 10 lety, tak to dnes ani náhodou. Místo toho, když neseženou toho žoldáka, řvou do sdělovacích prostředků, aby jim ho  zadarmo vychovalo naše  školství. Už tak dneska mnohonásobně víc předimenzované než skutečně naše ekonomika potřebuje.

Nikdo dneska neshání schopné, ochotné , flexibilní, chytré, ale bez praxe a jen s teoretickými zkušenostmi ze školy nebo rekvalifikace.

Takže co mají takoví nezaměstnaní dělat? "Aktivitu" při hledání práce po nich chce pracák, rodina, okolí.....

Tak jsou "aktivní" posílají životopisy i tehdy, když vědí, že to je zbytečné. Přirozeně ty nedodržené schůzky a podobné chyby padají na vrub těch uchazečů. Ale když takhle delší dobu neúspěšně shánějí práci a přitom čtou ty s prominutím kecy a nesmysly od personalistů nebo ty lži manažerů o nedostatku odborníků ( když na ulicích jsou spousty nezaměstnaných ochotných se okamžitě na tyto pozice zapracovat) , tak logicky na nějaká pravidla pohovoru časem začnou kašlat. Protože nevidí, že by to vůbec co k čemu bylo.

7 0
možnosti
DS

Asi tak. Firma, která si do podmínek dovolí napsat několikaletou praxi o sobě říká několik věcí - nechala vymřít celé oddělení, na které hledá zaměstnance; neřeší rozmělnění práce mezi zaměstnance; její vedení je odtrženo od reality, takže neví, jaká práce se tam prakticky vykonává...

Přitom by stačilo, aby na léto brali studenty z oboru na brigády. Vykryjí tím dovolené a přitom si proklepnou možné budoucí uchazeče (hlavně po charakterové stránce, jako docházka, pracovní morálka apod.) kterým mohou rovnou volat v případě výpadku pracovní síly (ať dlouhodobé, nebo krátkodobé).

Nejmodernější manažerské příručky nyní doporučují takové zhovadilosti, jako rychlé sestavování týmů a zase jejich rozebrání po vyřešení úkolů. Taková zhovadilost povede jen k tomu, že na trhu budou ubývat zkušení pracovníci, až se pracovní trh úplně vyčerpá.

Firmy by prostě měly myslet na budoucnost. Pokud tak nemyslí, žádnou budoucnost nemá.

3 0
možnosti
Foto

R24o45m58a62n 17K56o26z46e76l

12. 8. 2013 11:22

K té paní v posledním odstavci - ona vůbec nemusí žít z veřejných peněz, pokud bydlí s pracujícím manželem, tak ten ji musí živit, takové jsou naše zákony.

Možná byste mohl také uvést, jakým způsobem pohovory děláte..každý pohovor může být úplně jiný.

2 0
možnosti
JZ

Až na ten odstavec s praxí máte jistě pravdu. Ale nesmíte se zlobit, že i absolventi bez praxe zkouší co můžou. Štěstí je blbec, zaměstnavatel si může sednout i s uchazečem bez praxe a lepší to zkusit a být prostě odmítnut, než nedělat vůbec nic a čekat že praxe spadne z nebe. Navíc, praxi nebo aspoň "praxe výhodou" shánějí všichni, ale nikdo ji nechce poskytnout.

4 0
možnosti

Jakube,praxe je jedna podmínka,zaměstnavatel zadá množství podmínek (naprosto oprávněně),dostane množství odpovědi a pak vybírá.Za hlavní považuje věk uchazeče(vlastní zkušenost),ten se nadá ojebat jako třeba praxe,proto souhlasím,že absolventi to zkoušejí.

0 0
možnosti

Radomile,trochu mi váš článek připadá jako sranda....hlavní příčinou je sociální stát...nepotřebují usilovat..žije z vašich peněz...O jakém státě to mluvíte? Jako,že o Česku?

0 0
možnosti
AV

A77n60n81a 43V33e78s93e88l97á

12. 8. 2013 11:15

Já se taky přidám. Tento stát není rozhodně sociální. Na úřadě vám žádné sociální dávky nedají pokud vlastníte nějaký majetek. Prostě musíte prodávat vše co máte. Nedej bože pokud mladí bydlí s rodiči , musí je živit rodiče.

2 0
možnosti
Foto

J32i21ř62í 76R32o90h69a46n

12. 8. 2013 10:12

Já mám s inzeráty na práci tu zkušenost, že je většinou sestavují holky na personálním, které většinou ani netuší o co v nich jde. Hlavně v technických termínech se dost ztrácejí. Už jsem zažil situace, že pracovnice na HR vůbec netušila, jaký je rozdíl mezi administrátorem a programátorem. Z operačních systémů znala jenom Windows XP, pojem Linux slyšela poprvé. A zkuste pak od někoho takového zjistit, koho a na co vlastně schánějí. Nevím, jaké je to v jiných oborech, ale z mých vlastních zkušeností v IT oboru vím, že nejlepší je dostavit se do té firmy osobně a popovídat si o té práci na pohovoru s nějakým zkušených technikem (budoucím nadřízeným nebo kolegou).

A co se týká té délky praxe... Občas se stane, že uchazeč má praxi ve velmi podobném oboru. Uznat nebo neuznat? Také se občas stane, že uchazeče bez praxe vyhodí s tím, že potřebují zkušeného zaměstnance, a uchazeče s praxí odbudou s tím, že je moc starý.

Ten registr by znamenal, že někteří lidé budou beznadějně zaškatulkováni, a už se k práci nikdy nedostanou. U neschopných lenochů by to moc nevadilo, ale co když se objeví opravdu schopný, vinikající a spolehlivý odborník, kterého nezaměstnáte (například) jen proto, že díky tomuto registru nesplňuje jeden malý nepodstatný detail z vašich mnoha požadavků?

6 0
možnosti
AF

Vážený autore, je sice hezké, že do svých inzerátů píšete požadovanou praxi v oboru, ale ruku na srdce, uvádíte tam v jakém oboru ?

0 0
možnosti
DK

Castecne souhlasim, ja mam podobnou zkusenost s prodejem na nejmenovanem aukcnim serveru. Temer vse, co clovek muze chtit vedet, je v popisu zbozi uvbedeno. Protoze nejcastejsim dotazem bylo "jake mate cislo uctu, nikde ho nemohu najit?", prestoze bylo uvedeno v sekci "doprava a platba", rozhodl jsem se napsat cislo uctu jak do teto sekce, tak jako soucast popisu. Stejne to nepomohlo, tak jsem pouzil zvyrazneni tucnym pismem...I tak se nasli jedinci, kteri nemohli najit cislo uctu...Neuveritelne...Co se pohovoru tyce, tak souhlasim, ale fascinuje me na firmach, jak chteji po uchazecich vedet detaily o sve firme a jejich vztah k ni...Drtiva vetsina uchazecu se hlasi na urcitou pozici a firma je zase az tak nezajima...Pokud si uchazec vsechny tyto informace pred pohovorem nastuduje, tak je to sice znamka toho, ze se dobre pripravil, ale nic jineho to o nem nevypovida a pokud rekne neco jako ze v te firme chtel vzdy pracovat, tak je to pouha pretvarka, coz je spise minus nez plus. Nedovedu si moc predstavit, ze nejaka firma regionalni pusobeni bude z pohledu uchazece neco jako Barcelona nebo Real Madrid pro fotbalistu.

1 0
možnosti
MK

Hulváty najdete všude, počínaje lži uvádějícími uchazeči, kteří se hlásí na místa, na která nemají předpoklady, ale ani se neobtěžují dostavit na pohovor, konče ejč-ár manažery s nerealistickými nároky (jako např. floor coating cosmetics manager se znalostí dvou světových jazyků za 10 hrubého), kteří se ani neobtěžují odpovědět... :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)