Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské panoptikum aneb Proč za trochu lží nezískat prima kšeft?

Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Touží stát se prezidentem kvůli sobě. Občané a prospěch země je nezajímají. Mlží, skrývají minulost, překrucují a dokonce lžou. To je panoptikum prezidentské volby 2023.

Jsou lidé, kteří si z uchazečů o prezidentský úřad snadno vyberou. Jedni mají jasno, a volí toho, kdo už dokázal, že je úspěšným lapkou, jiní volí trochu naivně podle vzhledu a pohlaví, další pak volí třeba menší zlo, ať je to cokoli.

V české společnosti je však pořád mnoho občanů, kteří jsou nejistí a rozpačití, protože nevědí, koho zvolit. Proč máme prezidentské kandidáty, za které bychom se ještě před deseti lety styděli, a kteří by neměli žádnou naději uspět? Ve Francii, v Rakousku či v Polsku by favorité naší prezidentské volby byli jen obskurním doplňkem vážným uchazečům o prezidentství. Jejich kandidatura by mohla působit jako recese nebo zvrácený humor, ale nikdo by je nebral vážně.

My je tady máme. Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Soudní lidé, kteří ještě neztratili zájem o společenské dění, se ptají: To se u nás nenajdou slušní, schopní a společensky a politicky přijatelní kandidáti? Máme z těch kandidátů špatný pocit, naskakují nám osypky, když si je představíme na Hradě a cítíme k nim trochu nevysvětlitelný odpor. Co je toho příčinou, proč jsme z nich tak znechucení?

Nabízím vysvětlení toho, proč jsou nám Babiš, Pavel a Nerudová tak protivní, a jen těžko si je můžeme představit v roli prezidenta. (Podotýkám, že se jedná o moje vlastní osobní úvahy a názory, které nevydávám za obecně platné. Děkuji za pochopení.)

Tak tedy: Pomineme-li mnohé okolnosti, které volbu prezidenta provázejí, jako jsou především přímá volba, stav společnosti, stav ekonomiky, historický kontext i nedávné zkušenosti, pak zbývá to nejdůležitější – samotné osoby uchazečů. To nejdůležitější jsou přece jejich vlastnosti, morálka, mravní hodnoty, které uznávají či neuznávají, jejich vystupování. A oni se projevují. Čím déle je známe, čím více toho řeknou, čím častěji vystupují v masmédiích, tím hůře. Tu vyleze něco z minulosti, tady něco skrývají a ono to se to provalí, jindy zalžou a pak se vytáčejí. Jsou samolibí a sebestřední. Nejsilněji však na nás působí to nevyslovené, ale všudypřítomné – jejich motivace k tomu stát se prezidentem.

Ti agresivní a arogantní kandidáti jdou hlava nehlava za svým. Pan Babiš, pan Pavel i paní Nerudová chtějí být prezidentem kvůli sobě. Ne kvůli této zemi, ne ve prospěch občanů, nikoli ve prospěch mezinárodní prestiže a postavení ČR ve světě. Pro sebe, pro svůj prospěch, prestiž a zisk. A to je to, co si v prvním plánu ani neuvědomujeme, ale co v nás vyvolává vůči nim odpor. Jejich zjevná sebestřednost.

Ano, chtějí být prezidentem kvůli sobě. Nejde jim o zemi, nejde jim o občany, nemají žádnou myšlenku, filozofii, dokonce nemají ani politické směřování – jenom mají peníze a dostatečně silné podporovatele, aby se mohli stát prezidentem. Prezidentská volba je pro ně jakousi loterií, v které můžou vyhrát jackpot. A zisk pro takové sobce bude obrovský – prezident má doživotní imunitu, za pět let ve funkci si přijde na nejméně 35 mil Kč; prestiž, cestování a kontakty s vysokou světovou společností; bude se o něm psát a mluvit, bude mít vliv na velké firmy a obrovské kontrakty, budou si jej předcházet oligarchové i nadnárodní koncerny, jeho nejbližší okolí udělá ekonomický skok, z kterého jistě bude „něco mít“ i pan prezident; všude jej budou vítat v předklonu a s úctou, bude hostit velvyslance a hlavy států a oni budou hostit jeho, a až skončí ve funkci, bude mít doživotní rentu. A do konce života jej budou lidé oslovovat pane presidente.

Jak hluboko klesla česká společnost, když favoritem volby prezidenta je bezohledný agresivní sociopat, který nezformuluje srozumitelnou českou větu. Sobec, agent StB, “čerpající “ miliardy z peněz, které stát pod jeho vedením bral občanům.

Jak hluboko jsme klesli, když alternativou k estebákovi a lháři je komunistický voják a rozvědčík, který bezostyšně lže o své minulosti, a kdykoli je přistižen, upraví jen svou historii a klidně lže dál. A co žena, která se vykrucuje ze své odpovědnosti z předchozí manažerské pozice, lavíruje mezi názory podle toho, co si myslí, že od ní chce veřejnost slyšet, která staví jen na marketingovém „jsem mladá a pohledná“, aniž by dodávala, že je taky myšlenkově i ideově prázdná.

Tyto kandidáty bychom měli odmítnout, tito lidé by nás neměli reprezentovat. Jak by ale měl kandidát na prezidenta vypadat? Kdo by to měl být?

Ten, o kom můžeme vážně přemýšlet, ten, kdo by se mohl stát naším prezidentem, by měl být člověk vzdělaný, zkušený a zralý. Jeho prvotní motivací by neměla být touha stát se prezidentem, ale potřeba sloužit společnosti a České republice.

Vážný a přijatelný kandidát na prezidentský úřad musí mít jasně formulovanou životní i politickou filozofii. Musí to tedy být člověk předvídatelný a spolehlivý. Musí potlačit své osobní zájmy a předřadit jim zájmy české společnosti, občanů, zájmy naší země. A my bychom si takového prezidenta pak mohli vážit. Máme takového kandidáta, nebo jsme úplně ztracená země? Já jsem přesvědčen, že takový kandidát existuje. Splňuje většinu požadavků na úctyhodného prezidenta. Je v těsném závěsu za panoptikální trojicí (edit: čtveřicí) a je úplně jiný než oni. Možná, že to panoptikum má řešení.

Poznámka autora: Text článku jsem psal před nástupem pana Bašty. Dnes bych tedy panoptikum rozšířil na čtyři osoby, a ten kandidát v závěsu není pan Bašta.

Autor: Radomil Bábek | pondělí 9.1.2023 12:30 | karma článku: 18,24 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,72 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)