Navrhuji zrušit prezidentský úřad. Že jsem se zbláznil? Já ne, to on…

24. 05. 2022 9:04:57
Prezidentská kampaň? Fraška. Panoptikum sebestředných figurek budí v normálních lidech znechucení. Obskurní kandidáti se střídají s těmi, kteří to sice můžou myslet vážně, ale jejich komunistická minulost je diskvalifikuje.

Když se něco přežije, když se prokáže zbytečnost či dokonce škodlivost nějaké instituce, funkce či organizace, je jediné rozumné řešení takového stavu – je třeba to zrušit. A to se stalo prezidentskému úřadu.

Za sedm měsíců máme volit prezidenta republiky. Už dnes se z toho stává nechutná fraška. Panoptikum sebestředných figurek budí v normálních lidech znechucení. Obskurní kandidáti se střídají s těmi, kteří to sice můžou myslet vážně, ale jejich komunistická minulost je diskvalifikuje. (Nerad bych se dotkl těch několika normálních a slušných lidí, protože se mezi kandidáty jistě vyskytují. Kupodivu však nemají valnou šanci na zvolení.)

Těm obskurním figurkám slouží prezidentská kampaň jen k zviditelnění, k získání pozornosti médií. Jak se těch ubožáků zbavit? Zrušením prezidentského úřadu.

Do volebního boje o Hrad se dávají i kandidáti, kteří to na rozdíl od absolventů vysoké školy života myslí vážně. Ale naše země jako by nedokázala vygenerovat kandidáty, kteří se neumazali členstvím v komunistické straně. Jistě to není tím, že bychom neměli osobnosti bez komunistické minulosti, jen takovým osobnostem se do té špíny kolem prezidentské kampaně nechce (a já je chápu). Co s tím? Zrušit prezidentský úřad!

Proč vlastně máme prezidenta? Možná je vhodné napsat několik slov z historie prezidentství v naší zemi.

Profesor Masaryk se zasloužil o vznik samostatné země, a to republiky pod názvem Československá. Pod vlivem Spojených států amerických a Francie se muži v čele nové republiky rozhodli zřídit prezidentský úřad. Touhu mít prezidenta posílily dva jevy: Zaprvé, náš lid byl zvyklý na císaře (a měl svého mocnáře rád, ctil jej), a zadruhé, měli jsme TGM, který byl „otcem“ mladé republiky. Spojilo se tedy první s druhým a vznikl „prezident“, který měl v chápání lidu blízko k mocnáři. A tak to tady máme dodnes – kočkopsa parlamentní demokracie s prezidentem, který má de jure i de facto široký prostor k vlastnímu jednání, k vlastní politice, do všeho může mluvit, aniž by za cokoli nesl odpovědnost. Náš prezident by musel být svatý, aby toho prostoru, té volnosti nevyužíval či dokonce nezneužíval.

Prezidentský úřad se přežil. Nemáme TGM, nejsme mladá demokracie s reziduem císařského sentimentu. Prezidenta nepotřebujeme.

Musíme poděkovat současnému prezidentu Miloši Zemanovi, musíme mu být vděčni za to, co vykonal. Inženýr Zeman provedl sociální experiment a pomocí kritické analýzy v praxi odhalil spoustu slabin a nedostatků prezidentské funkce a úřadu prezidenta ČR. Pan Miloš Zeman prokázal, jak snadné je zneužít prezidentskou funkci. Pan Zeman ukázal, jak destruktivní vliv na společnost má, když si prezident dělá vlastní zahraniční politiku, když zasahuje do kompetencí ministrů a premiéra, když poučuje poslance a senátory. Prezident Zeman nám ukázal, jak mohou naší zemi prostřednictvím prezidenta snadno škodit cizí mocnosti a jak může být nekalý byznys prezidentskou agendou. Miloš Zeman prokázal, jak nebezpečná je prezidentská funkce, když se jí chopí nízký člověk plný zášti, zloby či pomstychtivosti. Škodolibý prezident je prostě jen škůdce. Proto, zrušme funkci prezidenta republiky.

Prezident nás také stojí spoustu marně vydaných peněz. Je to zbytečný luxus pro malou zemi, jakou je ČR. Proto, zrušme funkci prezidenta republiky.

Vyřešíme tím špínu, kterou nakydal Miloš Zeman na prezidentský úřad, očistíme českou politickou scénu od nebezpečí, že sebestředný jedinec bude škodit zemi i občanům.

Zbavme se prezidenta, protože se tím zbavíme i odporné kampaně v prezidentských volbách. Vezmeme tím narušeným jedincům možnost exhibovat a kalit vody veřejného prostoru. Zbavíme se obludária, které může vyvolávat dojem, že Češi jsou národ bezcharakterních hlupců, jejichž jedinou „předností“ je neoprávněné sebevědomí.

Jistě bychom mohli napravovat hanbu, kterou na nás uvalil Miloš Zeman i jinak. Mohli bychom třeba vyhlásit Miloše Zemana doživotním králem Ubu, který, pokud chce brát prezidentský důchod, musí nosit šaškovskou čepici. To přece nechceme, protože šašek-prezident by byl prezidentem šaškovského národa. Proto se zbavme prezidentské funkce jednou provždy.

Soudím, že je třeba zrušit úřad prezidenta České republiky.

Autor: Radomil Bábek | úterý 24.5.2022 9:04 | karma článku: 21.69 | přečteno: 631x

Další články blogera

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 37.18 | Přečteno: 923 | Diskuse

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma článku: 25.71 | Přečteno: 488 | Diskuse

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma článku: 27.59 | Přečteno: 551 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...