Digitalizace státní správy? Čerpadlo na miliardy a bič na živnostníky

18. 03. 2022 9:09:32
Digitalizace státní správy je mantrou většiny politiků a úředníků. Proč? Protože to hezky zní, vypadá to tak moderně a dobře se na tom vydělává. Ale komu má sloužit, nám nebo úředníkům?

Dobře to vypadá, protože je to líbivé, je to tak moderní a snadno se vydává za samozřejmé, že přece nemůžeme v 21. století žít bez moderních technologií a nebýt on-line.
Dobře se na tom vydělává, lépe řečeno, výborně se v tom utápějí státní peníze, tedy peníze nás občanů, kteří je odevzdáváme státu. Mimochodem, peníze prostřednictvím daní a poplatků posíláme státu proto, abychom se měli lépe, ne proto, aby nás šikanoval.

Tento stát už v krátké historii digitalizace nechal vymyslet a naprogramovat tisíce registrů, evidencí, portálů, platforem či protokolů, jako digitálních nástrojů státní správy. Vždy je vymysleli lidé jen dvou kategorií – úředníci nebo majitelé dodavatelských firem. Ti první většinou proto, aby se jim lépe pracovalo a aby měli větší páky na podnikatele a živnostníky, ti druzí, aby si ve spolupráci s úředníky a politiky přišli na pěkné peníze.

Všimněme si faktu, že žádný nástroj digitalizace státní správy nevznikl z popudu českých podnikatelů a živnostníků, digitalizace neprobíhá na jejich objednávku. A přitom by to bylo logické, pokud by se tak dělo. Státní správa se nás však neptá, co potřebujeme, státní správa nám jen přikazuje, co musíme.

Nastoupila nová vláda a téma digitalizace je opět na světě. Noví ministři a jejich Český digitalizační tým do toho šlapou. Prý nás čeká digitální smršť. Myslím, že nemusíme pochybovat o tom, že to bude i smršť finanční, ale podnikatele a živnostníky spíše zajímá, co to bude pro nás znamenat. Přinese nám digitalizace státní správy konečně nějaká ulehčení, bude pro nás přínosem a pomocí, nebo z ní budeme mít jen další a nové náklady, podmínky a hrozby?

My, Podnikatelské odbory, se obáváme, že platí varianta hrozeb, nových povinností a zvýšení nákladů. Už zase se nás nikdo neptal, co vlastně ti malí podnikatelé a živnostníci potřebují, už zase jsou každému lhostejní. A jeden fakt mluví za vše: Digitalizační tým se už nechal slyšet, že jeho prvním podstatným krokem bude zavedení datových schránek pro všechny podnikatelské subjekty, pro všechny firmy i živnostníky – povinně! Tak, a máme to.

Jsou lidé, kteří se ze svého úzkého zaměření na IT dívají svrchu na všechny, kdo neumí vůbec nebo dostatečně ovládat moderní technologie a digitální prostředí. Tak se dívají lidé z digitalizačního týmu státní správy na podnikatele a živnostníky. Neumíš s počítačem nebo s chytrým telefonem? Nepodnikej. Dokonce se třeba lidé z MPO nestydí vyvolávat dojem, že přece datové schránky pro všechny jsou lékem na největší bolest podnikání, na přemíru byrokracie. To je samozřejmě jen trik. Státní správa si prostě chce ulehčit život, potřebuje utratit další stovky milionů a přátelé a známí ve vybraných IT firmách potřebují velké a pohodlné zakázky.

Co s tím? Máme zastavit digitalizaci státní správy? Máme se stavět proti používání moderních technologií, které skutečně můžou být velmi prospěšné? Ne, samozřejmě že nechceme digitalizaci brzdit. Jen musíme důrazně připomenout, že digitalizace může být dobrý sluha, ale zlý pán. Je nutné opakovat, že jako sirky nepatří do rukou dětem, nepatří digitalizace do rukou úředníkům. Oni nesmějí rozhodovat o tom, co a jak se bude digitalizovat a jaké nástroje my, občané, pak budeme muset používat. A v tom imperativu „muset“ je zaklet ďábel celé digitalizace státní správy.

Podnikatelské odbory, jako zástupce českých podnikatelů a živnostníků, tvrdí, že digitalizaci státní správy potřebujeme. Ale MY ji potřebujeme, ne státní správa ji potřebuje. V tom je totiž ten základní rozdíl. Dokud se bude digitalizace plánovat, připravovat a vymýšlet na úřadech, dotud bude prospěšná jen úřadům a úředníkům.

Má-li však být digitalizace státní správy úspěšná, má-li být digitalizace efektivní, pak musí splňovat tři kritické podmínky:

  1. Každý digitální nástroj či platforma musí být ku prospěchu především občanům, nikoli státní správě.
  2. Používání kteréhokoli digitálního nástroje státní správy musí být pro občany dobrovolné.
  3. Pro veškerou digitalizaci musí platit nepřekročitelná podmínka, že občané mají právo žít a podnikat bez počítačů, chytrých telefonů či internetového připojení; a státní správa je k tomu nesmí ani skrytě nutit.

Teprve tehdy, až budou plněny tři kritické podmínky, bude digitalizace skutečně prospěšnou a budeme za ni rádi. A je to tak jednoduché – v čí prospěch, princip dobrovolnosti a nikomu nenutit být on-line. Dokáže to nová vláda pochopit? Mají lidé na MPO, MV a MMR dostatečně otevřenou mysl? Uvidíme. Podnikatelské odbory se všemi jednají, protože zájmy a práva podnikatelů a živnostníků je nutné hájit.

Autor: Radomil Bábek | pátek 18.3.2022 9:09 | karma článku: 26.33 | přečteno: 736x

Další články blogera

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 37.18 | Přečteno: 923 | Diskuse

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma článku: 25.71 | Přečteno: 488 | Diskuse

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma článku: 27.59 | Přečteno: 551 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 254 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...