Andrej Babiš je týral , teď sází na stockholmský syndrom

7. 02. 2019 9:50:00
Andrej Babiš nedělá nic, co by mu nepřineslo osobní prospěch. Potřebuje se udržet u moci nebo, pokud by to bylo možné, svou moc ještě navýšit. Teď můžeme sledovat jeho snahu opět si získat přízeň živnostníků.

Oběti únosů bývají svými vězniteli týrány a ponižovány. Tím je nalomena jejich vůle a stačí, aby terorista začal být trochu vlídnější a oběť si snadno nakloní, často k němu pocítí až vděčnost a lásku. Tomu se říká stockholmský syndrom.

Tak tohle by chtěl Andrej Babiš. Léta týral a ponižoval malé podnikatele a živnostníky, a teď by chtěl získat jejich vděčnost tím, že se k nim začne chovat trochu, ale opravdu jen trochu hezky. Jeho prohlášení z minulých dnů mají vyvolat dojem, že má vlastně ty drobné podnikatele docela rád.

To vše už tady bylo, a to hned dvakrát. Nejprve před volbami v roce 2013, podruhé při prosazování EET v letech 2015 a 2016. Zdá se, že Andrej Babiš rád opakuje úspěšnou taktiku. Takže do třetice?

Andrej Babiš se v roce 2013 dostal k moci i pomocí hlasů podnikatelů a živnostníků. Po volbách je rychle hodil přes palubu a soustředil se naopak na lidi, pro něž je živnostník třídním nepřítelem. Své voliče odsál socialistům a komunistům, protože se jim líbí jeho výroky o živnostnících, kteří kradou a podnikatelích, kteří krátí tržby a neplatí daně. Že jsou to bohapusté lži, že to je propagandistické generalizování? To je nezajímá a tetelí se radostí, jak to pan Babiš těm lumpům živnostníkům natřel.

A tak už šest let Andrej Babiš devastuje malé podnikání, a nese mu to politický zisk. Před několika dny zcela nečekaně otočil. Jako by se rozumělo samo sebou, vyhlásil, že malým podnikatelům se žije těžce a on, uznalý premiér, jim chce jejich život ulehčit. Drzost téhle taktiky se zvýrazní, když si uvědomíme, že to je právě Andrej Babiš, kdo šikanuje živnostníky, vymýšlí, co by ještě měli dělat navíc a jak by jim znepříjemnil život. Pomlouvá je, špiní a kriminalizuje. Proč ta změna?

Andrej Babiš nedělá nic, pokud mu to nepřinese osobní prospěch. Andrej Babiš bojuje o moc. Nutně se potřebuje udržet u moci nebo, pokud by to bylo možné, svou moc ještě navýšit.

Možná se bojí zhoršení ekonomické situace, což nepochybně nastane. Pak může očekávat, že jej část voličů opustí, protože nasliboval hory doly a skutek utek. Andrej Babiš ví, že mu to spočítají.

Je také možné, že se Andrej Babiš nebojí ztráty svých voličů, ale spíše si chce znovu získat drobné podnikatele, aby ovládl v příštích volbách sněmovnu a nemusel se bavit s nějakými „koaličními“ partnery. Chce vládnout sám.

V příštích týdnech a měsících bude zajímavé sledovat, zda se Andreji Babišovi podaří obalamutit malé podnikatele a živnostníky a vrátit jejich část do svých voličských řad. Druhým důležitým faktorem, který ovlivní úspěch této nové Babišovy taktiky bude, zda se mu podaří rozdělit podnikatelské prostředí, reprezentované podnikatelskými spolky. Tak postupoval při prosazování EET, kdy šéfové několika spolků zcela nepokrytě pracovali pro něj a ve prospěch zavedení EET, proti zájmům drobných podnikatelů. Asi není náhodou, že dnes ti nejaktivnější mají zajímavé funkce ve státní správě.

Babišovi emisaři už vyrazili. Začínají nabízet různým organizacím lákavou spolupráci s ANO. To, aby znovu mohli do médií říkat „podnikatelské spolky jsou s námi“, stejně, jako to říkali v kampani za EET.

Může se Andreji Babišovi jeho záměr podařit? Dokáže Andrej Babiš opět zmanipulovat malé podnikatele a dokáže rozdělit podnikatelské spolky? Je to možné. Pokud se nechají někteří korumpovat jeho zájmem, pokud se nechají lidé oblbnout hezky znějícími slovy, podaří-li se Andreji Babišovi vyvolat v podnikatelích a živnostnících stockholmský syndrom, pak možná uspěje.

V Podnikatelských odborech víme, kdo je Andrej Babiš a víme, co od něj můžeme čekat. Nejsme kůzlátka, abychom pouštěli vlka domů.

Podnikatelské odbory trvají na tom, aby Andrej Babiš opustil svou protiživnostenskou rétoriku a politiku. Chceme, aby zrušil EET, aby zrušil kontrolní hlášení, aby zpřístupnil státní zakázky i malým podnikatelům, chceme, aby přesunul prostředky rozdávané velkým firmám a agrárním konglomerátům k drobným podnikatelům a farmářům. Potom podnikatelé a živnostníci uvěří, že to myslí vážně a rádi jej za to pochválí. Volit ho ale nebudeme.

Autor: Radomil Bábek | čtvrtek 7.2.2019 9:50 | karma článku: 38.91 | přečteno: 3552x

Další články blogera

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 37.18 | Přečteno: 923 | Diskuse

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma článku: 25.71 | Přečteno: 488 | Diskuse

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma článku: 27.59 | Přečteno: 551 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...