Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerské lži o EET

S mírnou nadsázkou se dá říci, že snadno poznáme, kdy úředníci ministerstva financí lžou. Jakmile mluví o EET. Tentokrát se ukázala, a ne poprvé, ministryně Schillerová.

V Poslanecké sněmovně čeká na projednání novela zákona 112/2016 Sb. o evidenci tržeb. Ministerští úředníci se v ní měli vyrovnat s výrokem Ústavního soudu, ale přistoupili k tomu podle rčení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nesmyslnost novely z pera ministerstva financí je zřejmá a rozumní poslanci se jí brání.

Na svém fb profilu (https://www.facebook.com/SchillerovaAlena/, 22. října v 17:30) zveřejnila filipiku proti opozici, která podle ní „nesmyslnými a nezodpovědnými obstrukcemi novely zákona o evidenci tržeb ve Sněmovně brzdí EET v polovině cesty“.

Faktem je, že jen vláda a ministerstvo financí brzdí EET v polovině cesty, v polovině cesty k zrušení. Ministerstvo financí, s dlouhodobým zadáním od Andreje Babiše, se stále snaží obhajovat zcela pochybný projekt, který se už zdiskreditoval. Paní Schillerová v textu tuto obhajobu vede, jak jinak, pomocí překroucených faktů či holých lží.

Pojďme se podívat na jednotlivé výroky paní Schillerové.

Píše, že brzdit EET je proti zájmům podnikatelů a jde to prý přímo proti férovému trhu. V tom prvním má částečně pravdu, protože EET je v zájmu několika málo velkých firem. Celá pravda však je, že EET jde přímo proti zájmům statisíců malých podnikatelů a živnostníků, takže tady si to autorka překroutila, jak se jí hodilo. A že jde EET proti férovému trhu? Naopak, je nástrojem zvyšování moci státu a korporací vůči malému podnikání. Na EET nejvíce doplatili malí podnikatelé na venkově, lidé staří, kteří se už nemohli nebo nechtěli učit pracovat s moderní technikou. Provozovny zavírali na vesnicích i ti, kteří na EET prostě neměli peníze, protože je jejich živnost jen tak tak uživila. Férový trh a EET? To je v přímém rozporu, stejně, jako starost ministryně financí o férovost trhu je v přímém rozporu s tím, co dělá.

Další výrok, že „zástupci podnikatelů opakovaně volají po nutnosti neomezovat EET pouze na sektory stravování a velko- a maloobchodu“ je pouze chytrým překroucením faktu, že většina zástupců podnikatelů nechce, aby v tom obchodníci a hospodští zůstali sami, proto žádá zrušení EET. Jen někteří oportunní funkcionáři s paní ministryní spolupracují. Zatímco například šéfové AMSP a HKČR, pánové Havlíček a Dlouhý, dlouhodobě podporují EET přímo proti zájmům drtivé většiny podnikatelů a živnostníků, v jejich organizacích je většina členů proti EET. To je ovšem fakt, který se paní Schillerové a vládě nehodí.

Dále paní Schillerová píše, že „obstrukce s přijetím novely zákona o evidenci tržeb brání výraznému snížení DPH, což by mělo být součástí novely“. To je nehorázná lež, protože snížit DPH může vláda kdykoli, k tomu nepotřebuje EET, dále DPH nemá se zákonem 112/2016 Sb. o evidenci tržeb nic společného, protože DPH řeší zákon 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, a za třetí, nejde o snížení DPH, ale pouze o návrat k spravedlivé výši, k stavu před krizí.

Ukázky toho, jak hezky jde manipulovat veřejností, která se v zákonech neorientuje.

Jako ryzí pokrytectví lze posoudit výrok paní Schillerové, že postoj opozice „vystavuje zrakově postižené podnikatele riziku, že od 1. ledna 2019 přijdou o výjimku z povinnosti evidovat tržby. Blokováním novely zamezuje zákonnému vynětí těchto podnikatelů z EET!“ Tohle si dovolí napsat ti, kteří sami uvalili na zrakově postižené povinnost používat EET! Místo, aby se rychle a s omluvou pokusili opravit svůj přešlap, hází teď vinu na jiné. Založili požár a vyčítají hasičům, že pomalu hasí. Drzost státní správy nezná mezí!

Poslední odstaveček v propagandistickém příspěvku paní Schillerové je už jen zábavný. „4,5 miliardy ročně. Přesně o tolik peněz ročně mají kvůli opozici přijít obecní, městské, krajské pokladny i státní kasa“ Co tím autorka myslela? Kde vzala to číslo? Už neplatí sliby Andreje Babiše, z jeho televizní reklamy na podporu EET, na 18 miliard ročně? Nedávný odhad MF, že EET přinese za rok 2018 a 2019 až 14 miliard korun ročně už taky neplatí? Ne, je to jinak. Někdo si jen nedal s tvorbou textu práci a vzal první číslo, které mu přišlo pod ruku. Vždyť je to přece jedno, mysleli si asi, důležité je, že lži, jednou vyřčené, zůstanou neinformované veřejnosti už v hlavě.

Výroky paní ministryně Schillerové lze snadno vyvrátit a je snadné dokázat jejich nepravdivost. Ptám se tedy: Je možné, aby v právním a dosud demokratickém státu vysoký státní úředník informoval veřejnost účelově a nepravdivě? Smí se tak chovat, pokud mu to zákon nepřikazuje? A otázka poslední: Odvážila by se ministryně Schillerová obhájit své výroky ve veřejné diskuzi? Pokud ano, jsem k dispozici.

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

Autor: Radomil Bábek | úterý 6.11.2018 9:00 | karma článku: 41,19 | přečteno: 3540x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,82 | Přečteno: 564x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)