Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velebení starých pořádků

Nomen omen, mohl by si člověk říct, když poslouchá nebo čte slova Jana Veleby. Dnes předseda Strany práv občanů (už ne Zemanovců), dříve komunista, je v sobotním rozhovoru v MF Dnes opravdu příkladný. Chcete-li, pamětníci, studenti či kdokoli jiný, vidět opravdového papaláše minulosti, soudruh Veleba je ten pravý.

-------------------------------------

Článek Jana Veleby, kterým obhajoval Miloše Zemana, je často, a velmi případně, přirovnáván k článku Ztroskotanci a samozvanci z komunistického Rudého práva roku 1977. Kdo článek v RP nečetl, a má chuť kazit si chuť, pak tady je na něj odkaz (Ztroskotanci a samozvanci).

Když však na tento článek v rozhovoru redaktor Kolář narazí, Veleba uhýbá, mlží a je až arogantní, např. oslovuje redaktora „mladý muži“ a vrcholem je jeho reakce, kterou se chce zcela odstřihnout od nepříjemného tématu: „Víte co, máte jiné otázky? Já nebudu odpovídat na nějaké vaše konspirační teorie, kdy si vyberete nějaký článek z nějakých novin a srovnáte ho s mým. Vždyť je to naprostá blbost.“

Veleba zcela zjevně používá vše, co je asi učili v stranických školách. Jak? No přece takto:

- Pokusí se znevěrohodnit novináře oslovením „mladý muži“

- Bagatelizuje situaci tím, že dělá, jako by vůbec nevěděl, o čem je řeč, čímž naznačuje, že jde o úplnou nicotnost, kterou si přece nemůže pamatovat (aby bylo jasno, dělá, že si nepamatuje článek Rudého práva proti signatářům Charty 77, který vyšel pod názvem Ztroskotanci a samozvanci)

- Dělá, jako by vůbec nechápal paralelu dvou textů s téměř shodnou dikcí, svého textu s textem z roku 1977

- Nakonec uniká z nepříjemného tématu agresivním vymezením se vůči novináři – odpovídat nebudu, je to blbost!

Hned na začátku rozhovoru, v třetí otázce, se ptá redaktor na Velebovu komunistickou minulost. Ten popírá, že by byl kdy komunistickým funkcionářem a používá oblíbenou formulaci „byl jsem asi od roku 1980 řadový člen KSČ jako mnoho jiných lidí“.

To si zaslouží naši pozornost. Veleba, stejně jako mnoho jiných ví, že musí přiznat, že byl komunistou, protože se to dá prokázat, ale také má zažitou taktiku bagatelizování a relativizování. Říká, že byl komunistou asi od roku 1980, přičemž si to jistě pamatuje přesně. Takže, první otázka zní, od kdy a jak dlouho vlastně komunistou byl.

Potom nám říká, že vlastně nedělal nic jiného, než spousta jiných lidí. I to si zaslouží naši pozornost, protože nikoli většina těch „mnoha jiných lidí“ byla ředitelem Státního statku. Netřeba pochybovat o tom, že ředitel státního statku byla politická funkce a bez kvalifikace „kovaný komunista“ ji nebylo lze vykonávat.

Asi nejzajímavější je Velebova odpověď na to, kde byl 17.Listopadu 1989. Na to odpovídá tím, že do Prahy zajel až několik dní po sedmnáctém, protože tu byl, jak říká Veleba, „nějaký sjezd zemědělců“. To už je Velebova snaha mlžit až úsměvná.

Ten nějaký sjezd zemědělců byl XI. Sjezd Jednotných zemědělských družstev. Byl zahájen 1. prosince 1989 a vystoupil na něm také velitel tankové divize ve Slaném Zdeněk Zbytek. Ve svém projevu naznačil, že je ochoten se svou divizí zasáhnout v Praze. "My, ta dělnická třída v armádě, jsme sem dnes v noci přijeli do Prahy sami, nikdo nás k tomu z našich nadřízených nevyzýval, prostě jsme cítili svoji povinnost obránců této vlasti, tlumočit naše názory, postoje a stanoviska drtivé většiny příslušníků Československé lidové armády...." V televizi v minulém týdnu proběhly záběry z projevu soudruha Zbytka, a není asi náhodou, že i on je přítelem a spolupracovníkem Miloše Zemana. Stojí za to podívat se, jak reagovali „zemědělci“ na Zbytkův projev. Frenetickým potleskem! Takže další otázka na Jana Velebu by mohla znít: Jak jste reagoval tehdy vy? Taky se Vám líbila představa, že přijedou do Prahy tanky, potlačí tu rebélii a dají těm disidentům a studentům co proto?

Ještě douška na závěr: Začínají se ozývat hlasy, že je třeba situaci uklidnit, že je třeba smířlivě se dívat na tu druhou stranu. Takhle mluví Putin, takhle mluví ti, kteří jsou proti sankcím namířeným proti Rusku, takhle hovoří mluvčí prezidenta Zemana. Neuslyšíte od nich slova omluvy či nápravy. Oni mají prostě takovou taktiku – zaútočit, provokovat, zabírat, a potom se tvářit jako neviňátka. A když se proti nim někdo ozve, tak jej označí za agresora, který se nechce smířlivě dohodnout. Tvrdím, že s takovými lidmi není dohoda možná.

Autor: Radomil Bábek | pondělí 24.11.2014 10:00 | karma článku: 19,63 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma: 37,19 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Kam kráčíš, Evropská unie? Doleva, ostře doleva!

Kupředu levá, zpátky ni krok! Slova budovatelské písničky jako meluzína nenápadně víří vzduchem. Už zase ta rudá častuška zní na pozadí dějů.

12.3.2024 v 17:24 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Česko ve formě? To uvidíme...

Komentář k vystoupení vlády a představení konsolidačního balíčku pod názvem Česko ve fomě. Bude Česko ve formě?

11.5.2023 v 16:00 | Karma: 25,71 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Progresivisté všech zemí, spojte se!

Progresivismus je neomarxistický levičácký směr, je to komunismus v novém hávu. A cílem progresivistů není nic menšího než ovládnutí společnosti, nastolení vlády levice a porážka kapitalismu.

5.5.2023 v 10:27 | Karma: 27,72 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

„Nebudu šetřit, nebudu a nebudu!“ dupnul si ministr financí ČR

Ministr financí pan Stanjura zoufale hledá, kde by do státní kasy dostal nějaké peníze. Nemůžeme se mu divit, jeho hospodaření je neudržitelné a penízky mu utíkají pod rukama. Že by ale šetřil?! To ne, raději zvedne daně.

24.4.2023 v 8:36 | Karma: 47,04 | Přečteno: 8580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)